Akıl ve Zeka Oyunları
Akıl ve zeka oyunları, çocukları düşünmeye ve akıl yürütmeye sevk eden eğitici-öğretici oyunlardır. Her yaş grubuna özel, yaş grubunun gerektirdiği kazanımları sağlayan, eğitici akıl ve zeka oyunlarının genel amacı bireylerin zeka gelişimlerine katkıda bulunmaktır. Eşleştirme oyunları, bağlantı kurma oyunları, benzer ve farklılık oyunları, tangramlar, bilim ve deney oyunları ve bulmacalar gibi çocukların düşünsel gelişimine yardımcı olacak her bir konuda yüzlerce farklı tarzda oyun bulunmaktadır. Akıl ve zeka oyunlarında, her oyunun kuralları kendine özeldir ve her oyunun öğretme-akıl yürütme teknikleri farklıdır.
Akıl ve Zeka Oyunlarında Çeşitler
Akıl ve zeka oyunları, çocukların kendi başlarına veya gruplar halinde oynayabildikleri oyunlar olarak çeşitlenmektedir. Bu oyunların oynama biçimlerine ve niteliklerine göz attığımızda ise takım çalışması gerektiren, rekabetçi, işbirlikçi ve bireysel oyunlar olarak çeşitlendiğini söyleyebiliriz. Puzzle ve yapbozlar, strateji oyunları, hafıza oyunları, kart oyunları, bulmacalar, zeka küpleri, işlem oyunları, sözcük ve mantık oyunları gibi oyunların tümü donanımlı bireyler yetiştirmek ve çocukları geleceğe hazırlamak amacıyla geliştirilen akıl ve zeka oyunları kategorisinde değerlendirilmektedir. Akıl ve zeka oyunları kutuları içerisinde genelde oyunların nasıl oynandığına dair yönergeler bulunmakta ve çocukların öğrenmelerini doğru bir biçimde gerçekleştirebilmeleri hedeflenmektedir. Çocuklar bu sayede hem yönerge izlemeyi öğrenir hem de yönergeler aracılığıyla eğitsel oyunlar kurmayı öğrenir.
Akıl ve Zeka Oyunları Seçimi
Akıl ve zeka oyunlarının her biri farklı yaş gruplarını kapsamaktadır. Bu noktada oyunların seçim aşamasında öncelikle oyunu kullanacak bireylerin yaş grubu göz önünde bulundurulmalıdır. Aynı zamanda her oyun her çocuğun ihtiyacına ve gelişimine uygun olmayabilir. Akıl ve zeka oyunları seçimi konusunda; çocukların bilişsel beceri seviyesi, anlama ve öğrenme seviyesi, beğenileri ve ilgi alanları belirleyici olmalıdır. Oyun seçimi sırasında, oyun sürecinin sürdürülebilirliğine de dikkat etmek gerekmektedir. Eğer çocuklar oyunu ilgi çekici bulmazsa, kısa sürede sıkılır ve oyuna devam etmek istemeyebilir. Bu durum, akıl oyunları ile hedeflenen kazanımların amacına ulaşmasını zorlaştırabilir. Oyun sürecinin verimli hale gelebilmesi için çocukların hangi konulara meraklı olduğunu iyi gözlemlemek ve buna uygun oyunlar seçmek etkili olacaktır. Son olarak; akıl ve zeka oyunları seçerken, oyunların kişisel ve sosyal becerileri geliştirebilme potansiyeline bakmak da faydalı olacaktır.
Akıl ve Zeka Oyunları İle Kazanımlar
Akıl ve zeka oyunları çocuklara dikkat, hafıza ve isimlendirme becerileri kazandırırken aynı zamanda onları hızlı düşünme, karar verme ve tercihte bulunma gibi becerilerle tanıştırır. Çocuklar çoklu oynanan akıl ve zeka oyunları esnasında daha hızlı cevaplar vermeye çalışacak, kazanma ve başarı duygularıyla tanışacak, çok yönlü düşünme ve çözüm üretme yeteneğini geliştirecektir. Tüm bunlar çocukların, yeteneklerinin sınırlarını tanımasını, yeni yetenekler edinmesini ve zekalarını aktif tutmalarını sağlayacaktır. Akıl ve zeka oyunları, çocuklarda konsantrasyonu yükseltmeye, planlı hareket etme özelliğini hayatlarına yerleştirmeye ve öngörülerini güçlendirmeye olanak sağlayacaktır. Bu tür oyunlar ile gerçekleştirilen aktiviteler, çocukların akademik başarılarının yanı sıra, günlük hayatlarında karşılaşacakları zorlukların üstesinden gelme konusunda da onlara yardımcı olacaktır. Tüm bunlara ek olarak akıl ve zeka oyunları eğitimin monotonluğunu kırarak öğrenmeyi daha eğlenceli hale getirecektir. Bu oyunlar; çocuklarda bilişsel ve sosyal becerilerin gelişimini destekler, kritik düşünme, stratejik ve eleştirel düşünme, karar verme gibi becerileri geliştirir, işitsel ve görsel hafızayı güçlendirme konusunda ise son derecede etkilidir. Tüm bunların ışığında ise akıl ve zeka oyunları için, çocukların zihinsel yeteneklerini maksimize etmeye yardımcı olacaktır demek doğru olacaktır.
04.07.2024