Bebek Aktivite Oyuncakları
Bebeklerin dünyayla daha gerçekçi bağlantılar kurabilmesi için kazanması gereken özellikler ve tamamlaması gereken gelişim aşamaları mevcuttur. Bu kazanımları elde edebilmeleri ve gelişim aşamalarını tamamlayabilmeleri konusunda ise desteğe ihtiyaçları vardır. Ebeveyn desteğinin yanı sıra çevresel faktörler ve destekleyici materyaller de bebeklerin gelişimi için yadsınamaz önemdedir. Bebek aktivite oyuncakları bu destekleyici materyallerin başında gelmektedir. Bir bebeğin bedensel ve ruhsal yönden sağlıklı gelişimi ve eğitimi için Bebek Aktivite oyuncakları önemli rol oynamaktadır. Çocuklar yaşamla ilgili deneyimleri Bebek Aktivite Oyuncakları aracılığıyla gerçekleştirmektedir.
Bebek Aktivite Oyuncakları Seçimi
Bebek aktivite oyuncakları diğer oyuncakların aksine daha kısa süre aralıklarını kapsayacak şekilde gruplandırılır. Bebeklerin gelişim aşamalarında gerekli faaliyetler göz önünde bulundurularak sınırlandırılan bu süreler, bebeklerin en uygun dönemde en uygun davranışı ve duyguyu öğrenmesi amaçlanmaktadır. Bu aşamada bebekler için aktivite oyuncakları seçilirken; bebeğin kaçıncı ayında olduğu, hangi dönemde olduğu ve dönemsel sürecin gerektirdikleri göz önüne alınmalıdır. Bunun yanı sıra bebeklerin oynayabileceği boyutlarda parçalar içeren, sağlığa zararlı maddeler içermeyen, kaliteli malzemelerden üretilen ürünler seçilmesi son derece önemlidir. Eğer pelüş ya da kumaş içerikli ürünler tercih edilecekse tüyleri dökülmeyen, çocuk temas ettiğinde onu olumsuz etkilemeyecek kumaşların tercih edilmesi, tüyleri dökülebilen ürünler olsa dahi yine çocuğun temasında zarar vermeyecek ürünlerin kullanılması gerekmektedir.
Bebeklerin fiziksel ve bilişsel gelişimini destekleyecek aktivite oyuncakları tercih edilirken aynı zamanda bu ürünlerin, bebeklerin eğlenceli zamanlar geçireceği nitelikte ürünler olması gerektiği de düşünülmelidir. Daha renkli, hareketli ve sesli ürünler her zaman bebeklerin ilgisini çekecektir. Bu sayede bebekler bu oyuncaklarla oynarken, oyuncaklardan sıkılmaları ve uzaklaşmaları da önlenmiş olacaktır. Bebek aktivite oyuncakları seçimi konusunda; ürünlerin bebekler kendi başınayken de oynayabileceği, eliyle kolayca kavrayabileceği, kolayca temizlenebilen ve birleştirilebilen oyuncaklar şeklinde tasarlanmış olması da son derece önemlidir.
Bebek Aktivite Oyuncakları Çeşitleri ve Gelişim Süreci
Bebek aktivite oyuncaklarında ana hedef çocukların gelişimi olduğu için, bu ürünler çocukların gelişim aşamaları göz önünde bulundurularak çeşitlendirilmektedir. Bebekler için tasarlanan oyuncaklar, bebeklerin huzursuz olduğu anları yönetmek için kullanılmasının yanı sıra onların hem eğlenmelerini sağlar hem de öğrenme serüvenlerinde onlara birer yol arkadaşı olurlar. Bu oyuncaklar, gerçek yaşamdan referans alınarak tasarlanmış olmaları sayesinde, çocukların yaşam için gerekli olan davranış, bilgi ve becerileri öğrenmelerini sağlarlar. Çocuğun duyusal ihtiyaçları, duygusal, bedensel ve zihinsel ihtiyaçları için çeşit çeşit oyuncaklar mevcuttur.
Bebekler aktivite oyuncakları ile oynarken, dünyayı kendi duyu ve duyguları ile tanımaya algılamaya çalışırlar. 0 aydan itibaren kullanılmaya başlayan bebek aktivite oyuncakları, çocukların eğitim ve gelişiminin doğduğu andan itibaren başladığının kanıtıdır. Bu noktada denilebilir ki bebeklerin merak duygusu, keşfetme arzusu ve taklit etme yeteneği gibi becerilerle tanışması bebek aktivite oyuncaları aracılığıyla olmaktadır.
Bebek aktivite oyuncakları bebeklere, zihinsel ve duyusal becerilerinin gelişiminde yardımcı olurken aynı zamanda fiziksel olarak da kas becerilerinin ve el-göz koordinasyonunun gelişiminde destek olur. Çocukların ellerini ve kollarını kullanımı açısından yardımcı olacak şekilde tasarlanan parçalı ürünler, yapbozlar bebek aktivite oyuncakları içerisinde önemli bir yere sahiptir. Çünkü bu etkinlikler, özellikle ileriki yaşlarda çocukların ince motor ve kalın motor becerilerini etkileyecek niteliktedir. Bul-tak ürünler de yine bu konuda çocukların gelişimini destekleyici oyuncaklardır. Bul-tak ürünler aynı zamanda çocukların renk ve şekillerle tanışmasını da sağlayacak özelliktedir.
Çocukların ilgisini çekmek, zamanlarını verimli yönetebilmek, yalnız kaldıklarında sıkılmalarını engellemek, bunları yaparken bir de bebeklerin vücudunun ve zihninin çalışmasını sağlamak amaçlı tasarlanan oyun halıları ve jimnastik merkezleri de ebeveynlerin ve çocuk bakımı üstlenen bireylerin büyük destekçisi olmaktadır denilebilir.
Dişlik ve çıngırak gibi ürünler de bebek aktivite oyuncakları arasında yer almaktadır. Çünkü çocuklara diş kaşıması konusunda sağlık açısından yardımcı olurken aynı zamanda onların ilgisini çekmek için ve oyun üretmek için de kullanılmaktadır.
Bebeklerin hareket kabiliyetini destekleyecek ürünler, işitme becerisine katkıda bulunacak ve konuşmasını kolaylaştıracak nitelikte sesli oyuncaklar, hareketli oyuncaklar, bebeklerin tat ve dokunma gibi duyularını harekete geçirecek oyuncakların tümü bebek aktivite oyuncakları çeşitleri arasında yer almaktadır.
Çocukların Kazanımları
Bebek Aktivite Oyuncaklarının çeşitleri konusunda yaptığımız gruplandırmalar, dikkat edilmelidir ki hep kazanımlar üzerinedir. Bu noktada çocukların kazanımları özetle şöyle sıralanabilir. Çocukların; dikkat ve odaklanma becerilerini geliştirmek, gözlem yapabilme becerisi kazanmasını sağlamak, motor becerilerini güçlendirmek, yaşamsal becerileri kazanmasını sağlamak, fiziksel ruhsal duyusal ve bilişsel gelişimini desteklemek, dil yeteneklerini geliştirmek, problem çözme konusunda desteklemek ve özgüven kazanmasını sağlamak, dünyayla gerçekçi bağlantılar kurmasını sağlamak, hayal gücü gelişimine destek olmak, çocukların eğitimi ve gelişimi konusunda ilk adımları atmasını sağlamak bebek aktivite oyuncaklarının nihai kazanımlarıdır.
Tüm bu kazanımlar sayesinde ise bebeklerin hayatlarının ileriki dönemlerinde karşılaşacakları algı ve öğrenmelerin temeli atılmış olmaktadır.
Bebeklerinizin öğrenme serüveninde onlara yardımcı olacak tüm bebek aktivite oyuncaklarına, Temel Kırtasiye’nin geniş çeşit olanakları sayesinde ulaşabilirsiniz.
16.04.2024